Mikä on WIFT Finland?
Women in Film & Television Finland ry on poliittisesti sitoutumaton ja voittoa tavoittelematon yhdistys joka edistää audiovisuaalisen alan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.
Järjestämme jäsenillemme mm. koulutuksia ja verkostoitumistilaisuuksia, käynnistämme naisten ja muiden alalla aliedustettujen ammattiryhmien tueksi hankkeita ja tutkimusprojekteja, tarjoamme apua tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymyksissä ja toimimme aktiivisessa yhteistyössä alan muiden järjestöjen kanssa.
WIFT Finland kuuluu kansainväliseen kattojärjestöön Women in Film & Television Internationaliin (WIFTI). Se on globaali verkosto, johon kuuluu yli 40 jaostoa ja noin 14 000 jäsentä. WIFTI:n ja siihen kuuluvien yhdistysten tavoitteena on edistää naisten ammatillista kehitystä ja saavutuksia kaikilla liikkuvan kuvan eri aloilla.
WIFT Finlandin jäsenyyttä voivat hakea kaikki alan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisestä kiinnostuneet henkilöt sukupuoleen katsomatta. Yritykset ja yhteisöt voivat liittyä yhteisöjäseneksi ja toimintaamme voi tukea myös kannatusjäsenenä. Yhdistyksen jäsenenä pääset mukaan jäsenille suunnattuihin tapahtumiin ja hankkeisiin, sekä tuet työtä yhdenvertaisen audiovisuaalisen alan puolesta.
2024
-
APFI, WIFT ja Yle: Kotimainen av-ala hyötyy laajasta näkökulmien kirjosta
Se, miten heijastamme todellisuutta valkokankaalla, vaikuttaa ihmisten kokemuksiin maailmasta, kirjoittavat Audiovisual Producers Finlandin, Women in Film & Televisionin ja Ylen edustajat.
-
Tervetuloa AV-alan tasa-arvotyökalun lanseeraustilaisuuteen!
Tervetuloa viralliseen AV-alan tasa-arvotyökalun lanseeraustilaisuuteen! Tilaisuudessa WIFTin juristi Eeva-Sofia Anttonen käy läpi työkalun perusteena olevaa laki- ja tutkimustietoa, esittelemme tasa-arvotyökalua, kerromme tulevista koulutustilaisuuksista ja kuulemme kotimaisten rahoittajien näkökulmia tasa-arvotyöhön. Aiheesta keskustelemassa mm. seuraavat rahoittajien ja tilaajien edustajat:
Yle – Elina Pohjola, Film Commissioner
MTV – Hanna Kortti, Head of Commissions & Programming
Nelonen – Heini Häyrinen, SVP, Marketing at Nelonen
Elisa – Ani Korpela, Chief Content Officer, Entertaining Services Business
Disney – Elina Mustelin, Director TV Networks Nordics & Baltics
IPR VC – Timo Argillander, Investor
FIFF – Roosa Toivonen, Head of International
SES – Lasse Saarinen, DirectorPaneelikeskustelun moderoi WIFTin hallituksen puheenjohtaja, näyttelijätyön professori Elina Knihtilä.
-
Vuoden 2023 toimintakertomus on julkaistu
Mitä kaikkea järjestössämme tapahtuikaan vuoden 2023 aikana?
Vuosi oli täynnä muutoksia niin kulttuurikentällä kuin järjestön sisällä. Haastavassa tilanteessa elokuva- ja tv-alan ammattijärjestöille muodostuu entistä suurempi rooli jäsenentensä etujen ajajina.
Jäsentapahtumien lisäksi toimintavuoden kohokohdaksi nousi WIFT Finland emännöimä kansainvälinen WIFTI Summit tapahtuma. Myös yhdistyksen valmistelema digitaalinen Tasa-arvotyökalu-projekti eteni viimeiseen vaiheeseensa ja pääsimme suorittamaan ensimmäisiä käytännön testejä. -
WIFT FINLAND 10V BILEET!
Tervetuloa juhlimaan kymmenvuotiasta WIFT Finlandia perjantaina 10.5. klo 16:30 – 22!
-
Uusia jäsenetuja: IMDB Pro 30% alennus!
WIFT International on neuvotellut kaikille WIFTin jäsenille 30% alennuksen IMDB Pro -palvelusta.
Etu on vuoden 2024 jäsenmaksun maksaneille WIFTin jäsenille.
Lue lisää uusimmasta jäsenkirjeestämme tai ota yhteys wift@wift.fi saadaksesi alennuskoodin.
Etkö ole vielä jäsen? Liity jäseneksi!
-
Writers Lab -alennus WIFTin jäsenille – haku päättyy jo 28.3.!
Myös Writers Lab juhlii tänä vuonna 10-vuotispäiväänsä! Meryl Streepin ja Nicole Kidmanin tukema Writers Lab on ainoa koulutusohjelma maailmassa, joka keskittyy yli 40-vuotiaiden naisten tai ei-binääristen tekijöiden käsikirjoitusten ja uran kehittämiseen. Labra ottaa vastaan englanninkielisiä hakemuksia kaikkialta maailmasta ja 12 lupaavaa kirjoittajaa pääsee henkilökohtaiseen koulutukseen New Yorkiin marraskuussa 2024.
Lue lisää uusimmasta jäsenkirjeestämme tai ota yhteys wift@wift.fi saadaksesi alennuskoodin.
Etkö ole vielä jäsen? Liity jäseneksi!
-
Yle-vierailu: tekoäly ja uudet innovaatiot 26.3. klo 12–15.30
Yle toivottaa WIFT Finlandin jäsenet tervetulleeksi tutustumaan heidän viimeaikaiseen työhönsä AI:n sekä uusien innovaatioden parissa. 50 ensimmäistä mahtuu fyysisesti mukaan, osaan ohjelmasta voi osallistua myös etänä. Päivän aikana näytettävä AI-demo n. klo 13–14 pidetään englanniksi, muu ohjelma suomeksi.
Ilmoittaudu tiistaihin 19.3. mennessä! -
Tampere Film Festival: What the WIFT, 10 Years! -verkostoitumistilaisuus
To 7.3. | 18:00-19:00 | Vooninki, Väinö Linnan aukio 13, Tampere
Tule tapaamaan elokuva- ja tv-alan naisvaikuttajia ja nostamaan malja Women in Film & TV WIFT Finlandin 10-vuotisjuhlan kunniaksi! Tapahtuma on tarkoitettu uusille ja vanhoille jäsenille ja niille jotka ovat kiinnostuneita luomaan tiiviimpää sisarverkostoa alalle. Tilaisuudessa on mahdollisuus myös liittyä jäseneksi.
-
Tampere Film Festival: Elokuvan sisällöt tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslainsäädännön näkökulmasta -paneeli pe 8.3.
Pe 8.3. | 10:30–12:00 | Terde, Väinö Linnan aukio 13, Tampere | Suomeksi
Haluaisitko oppia, miten sisällöntekijänä voit edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta tuotannossasi? WIFT Finlandin järjestämä paneelikeskustelu pureutuu tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslainsäädännön käytännön soveltamiseen elokuvatuotannoissa, erityisesti sisällönkehityksen näkökulmasta. Tarjoamme konkreettisia esimerkkejä ja ohjeita siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon suunnitellessa kohderyhmää, tarinan sisältöjä, näkökulmahenkilöä ja roolihahmojen henkilökohtaisia ominaisuuksia.
Paneelin osallistujat:
Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen professori, näyttelijä ja WIFT Finland ry:n hallituksen puheenjohtaja Elina Knihtilä, käsikirjoittaja-dramaturgi Onerva Hannula, ohjaaja Taku Kaskela ja ohjaaja Pauliina Feodoroff. Paneelin alustajana ja vetäjänä toimii WIFTin entinen toiminnanjohtaja, nykyinen juristimme Eeva-Sofia Anttonen.
-
-
Uusi toiminnanjohtaja
WIFTin uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu useiden erinomaisten hakijoiden joukosta Reetta Ranta (MA). Hän aloittaa työssään tammikuussa 2024.
Reetalla on yli 25 vuoden kokemus media-alalta ja hän on toiminut erilaisissa johtotehtävissä mm. Rabbit Filmsillä, Ylellä ja Gutsy Animationsilla. Lisäksi Reetta luotsaa omaa media-alan yritystään Power Animals Unitedia.
Reetta on ihmisläheinen johtaja, jossa yhdistyy monipuolinen rahoitus-, viestintä- ja sisältöosaaminen. Elämään tasapainoa tuovat perhe ja elämä luonnon keskellä Fiskars Villagessa.
Kuvassa Reetta Ranta ja Pietu. Kuvaaja Anna-Katri Hänninen -
-
-
Tasa-arvotyöpaja Oodissa 29.1.24
Suosittu tasa-arvotyökalun työpaja järjestettiin keskuskirjasto Oodissa tammikuun lopussa. Työpajassa opittiin tasa-arvon perusteista ja harjoiteltiin työkalun käyttöä. Työpaja oli kaikille avoin.
-
-
-
-
-
2023
-
Pikkujoulut 2023
Tervetuloa juhlistamaan WIFTin pikkujouluja. Stand up -koomikko Kaisa Pylkkänen viihdytti wiftiläisiä ja ilta jatkui verkostoitumisen merkeissä.
-
Tea & Sparkling 2023
Verkostoitumistapahtuma Tea&Sparkling keräsi wiftin jäsenistöä yhteen teen ja kuplivan ääreen jakamaan vinkkejä ja kokemuksia, sekä tutustumaan uusiin ihmisiin.
-
Summit Helsinki 2023
WIFTI HELSINKI SUMMIT 2023 - Facing the Future kansainvälisessä verkostoitumistapahtumassa nähtiin puhujia ympäri maapalloa. Osallistujat pitivät tapahtumaa inspiroivana voimaantumistapahtumana.
-
Tasa-arvotyön kuulumisia 2023
Wift tekee jatkuvasti poliitikkojen lobbausta ja AV-alan vaikuttamista tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustilanteen parantamiseksi. Vuonna 2023 kävimme mm. Suomen Elokuvasäätiöllä, Aalto Yliopistossa ja monissa media-alan tapahtumissa.
-
Jäsenkysely 2023
Syksyllä toteutettu jäsenkysely poiki hyviä ideoita, joita otetaan käyttöön. Haluamme kuulla jäsenistön ääntä, joten tarjolla on ilmoitustaulu, facebook ryhmä ja blogikirjoitukset toivotetaan tervetulleiksi nettisivuille. Aina voi lähestyä myös sähköpostitse wift@wift.fi ja moniin työryhmiin ja tapahtumatiimeihin saa tulla mukaan.
-
Tasa-arvokoulutus etänä 22.5-23
Juristi (OTM) Eeva-Sofia Anttonen koulutti tasa-arvolainsäädännön vaatimuksista ja mahdollisuuksista. Samalla tutustuttiin WIFTin digitaaliseen tasa-arvotyökaluun, jonka avulla lainsäädäntöä on helppo toteuttaa.
-
Yhdenvertaisuustyöpaja 2. 5.5-23
Työpajassa saatiin konkreettisia vinkkejä kuinka edistää yhdenvertaisuutta ja inklusiivisuutta av-alan tuotannoissa.
-
Uuden äärellä verkostoitumistilaisuus 13.4-23
R&A Spring Breakin teema 2023, uuden äärellä, tarkoittaa niin uusia tekijöitä, utopioita kuin murroskohtia. Nyt kysymmekin: mitä audiovisuaalinen ala tekee yhdenvertaisuuden ja moninaisuuden edistämiseksi?
-
Yhdenvertaisuustyöpaja 29.3-23
Miten projektikohtaisella yhdenvertaisuussuunnitelmalla voidaan edistää moninaisuutta av-alalla? Työpaja järjestettiin yhteistyössä Kulttuuria kaikille -palvelun kanssa ja se keskittyi tuotantojen suunnitteluvaiheeseen.
-
What the WIFT? Tampere Film Festival 10.3-23
Verkostointitapahtuma 'What the WIFT?' järjestettiin Tampereen elokuvajuhlilla uusille, vanhoille ja potentiaalisille jäsenille. Paikalla oli puheenjohtajamme Elina Knihtilä ja hallituksen jäsenet Marjaana Mykkänen sekä Henna Välkky.
-
Sukellus tasa-arvotyökalun mahdollisuuksiin 7.2-23
Tutkimusten valossa elokuva- ja tv-alan toimintakulttuuri vaatii aktiivisia toimia tasa-arvon edistämiseksi. Valmistuneet naiset
työllistyvät alalle miehiä huonommin, alalla on paljon rakenteellisia esteitä naisille ja vähemmistöille. Sisällöissä valkoiset heteromiehet vievät edelleen huomattavasti tilaa muiden ryhmien näkyvyydeltä. Yhä useampi organisaatio on sitoutunut edistämään tasa-arvoa. Aliedustetut ovat silti turhautuneita tilanteeseen ja valta-asemissa olevat pitävät käytäntöjen muuttamista haasteellisena. Tähän tasa-arvotyökalu voi tehdä muutoksen. -
Ohjaajan katse ja käsiala -seminaari 1.2-23
Seminaari dokumentaristin katseesta ja sen vaikutuksesta elokuvan tekotapaan. Seminaari tutki, millaiset päätökset ohjaavat elokuvantekoa ja minkälainen ihmiskuva, maailmankuva tai eetos hahmottuu tekemisen taustalla. Seminaarissa kuultiin elokuvantekijöitä kuten Jannik Splidsboel, Pia Andell, Jan Ijäs ja Susanna Helke. Ja se toteutettiin yhteistyössä Dokumenttikillan, WIFT Finlandin, DocPointin ja Pohjoismaisen kulttuuripisteen kanssa.
-
Mentorointi 2023-2024
WIFT Finlandin mentorointiohjelma, joka alkoi vuonna 2023 ja jatkuu vuodelle 2024. Linkistä pääset lukemaan mentoreiden ja aktoreiden esittelyt, sekä aktoreiden pitämät mentorointipäiväkirjat.
2022
-
Elokuva- ja TV-alan tasa-arvotilanne 13.12-22
Avoin webinaari: Elokuva- ja tv-alan tasa-arvotilanne sekä legal designin mahdollisuudet. Webinaarin järjestivät Naisjuristit ry:n ja Women in Film and Television Finland (WIFT Finland). Webinaarissa oikeusmuotoilun (legal design) asiantuntijajuristi ja WIFT Finlandin toiminnanjohtaja Eeva-Sofia Anttonen esitelmöi legal designin mahdollisuuksista audiovisuaalisen alan tasa-arvotilanteen edistämiseksi.
-
Brainwashed -dokumentin ensi-ilta 2.12-22
Brainwashed-dokumentin ensi-ilta jäsenille -50%. WIFT Finland, Cinema Orion ja Brainwashed -dokumentti toivottavat kaikki tervetulleeksi elokuvan erikoisnäytöksen perjantaina 2.12.2022 klo 19. Näytöksen lopuksi pidetään keskustelutilaisuus ja Q&A elokuvan luovan tuottajan ja WIFT Finlandin hallituksen jäsenen Inka Rusin kanssa.
-
R&A+WIFT Brainwashed -panel discussion 23.9-22
The basis for the discussion is Nina Menkes’ new documentary Brainwashed: Sex-Camera-Power, which analyses how women have been sexualised in movies throughout film history. In the film Menkes connects this with employment discrimination in Hollywood, and the rampant cases of sexual harassment in the industry.
Nina Menkes will attend the festival and participate as a panelist in the discussion alongside actor Pihla Viitala (Marian paratiisi, Tyhjiö) and performance artist-film-maker Vishnu Vardhani Rajan. The discussion is moderated by producer and WIFT Finland board member Inka Rusi. -
Tea&Sparkling 14.9-22
Pitkän tauon jälkeen suosittu jäsentapahtumamme on täällä taas! WIFT Finlandin Afterwork Tea & Sparkling -tapahtuma järjestetään tuttuun tapaan ravintola Salutorgetissa, Kauppatorin kupeessa. Salonkityyliin tarjolla teetä, ihastuttava valikoima suolaista ja makeaa sekä tietysti kuohuvaa. Näissä puitteissa kelpaa verkostoitua muiden WIFTin jäsenten kanssa!
-
Sodankylän elokuvajuhlilla 17.6-22
Järjestämme verkostointitapahtuman 'What the WIFT?' niin uusille, vanhoille kuin potentiaalisille jäsenille. Meidät löytää perjantaina 17.6. Sodankylän elokuvajuhlien pikkuteltasta klo 18.30-20.00 - tästä ehtii sopivasti 20.30 alkavaan erikoisnäytökseen!
Puheenjohtajamme Elina Knihtilä kertoo yhdistyksen toiminnasta, paikalla ovat myös hallituksen jäsenet Seidi Haarla ja Satu Mikkelinen sekä toimiston väkeä. -
Jäsenskumpat verkostoituminen 30.5-22
Tervetuloa juhlistamaan kesän alkua muiden WIFT Finlandin jäsenten kanssa! Luvassa kuplivaa (myös alkoholitonta!) ja rentoa verkostoitumista. Tapahtuman aloittaa sukupuolentutkimusprojektimme Tarja Savolainen, joka esittelee kirjaansa "Tasa-arvokupla puhkeaa – naiset ja elokuva Suomessa". Etkö ole ennen käynyt WIFT Finlandin tapahtumissa? Tästä on hyvä aloittaa!
-
Action -hanke 2019-2022
Tulevaisuus ja tasa-arvo AV-alalla. Action!-hankkeen tavoitteena on edistää naispuolisten ammattilaisten työllistymistä audiovisuaalisella alalla,
kehittää toimenpiteitä esteiden poistamiseksi ja tukea työllistämistoimia sektorilla. Pääset hankkeen omille nettisivuille linkistä. -
Kaatuuko puu jos kukaan ei näe? 10.3-22
Paneelikeskustelu dokumenttielokuvan levityksestä Tampereen elokuvajuhlilla. Miten kotimainen dokumenttielokuva löytää katsojansa? Jos ja kun elokuvateatteri on edelleen elokuvan arvostetuin paikka – onko näin myös dokumenttielokuvan kohdalla? Millainen dokumenttielokuva kiinnostaa kotimaista yleisöä? Ja miten löytää juuri se oman elokuvan kohdeyleisö? Onko jokainen dokumenttielokuva omanlaisensa myös elokuvalevityksen suhteen, voidaanko edes puhua yleisesti dokumenttielokuvista – vai vain case study tapauksista? Ja entäs se Jussi–palkinto sitten?
Dokumenttielokuvien levitystä pohtimassa alan vahvat ammattilaiset – selvitetään ”Kaatuuko puu, jos kukaan ei näe”. -
Dokumenttielokuvan kehittelyvaiheet 10.3-22
WIFT Finland järjesti vuosina 2020-2021 DOC
Tampere -kehittelyklinikan, jossa sparrattiin naistekijöiden
dokumenttielokuvahankkeita. Kehittelyklinikan alumnit esittelevät nyt työn alla olevia teoksiaan, pohtien mm. seuraavia kysymyksiä: Mitkä ovat tärkeimmät etenemisen etapit? Missä vaiheessa dokumenttielokuvalla on suurin ulkopuolisen sparrauksen tarve? Mitä tukea uransa alussa olevat dokumentaristit tarvitsevat eniten?
Case studyna esitellään Milja-Liina Moilasen ja Eveliina Pasasen
dokumenttielokuva Respect, joka käsittelee tosi-tv:n naiskuvaa.
Elokuvassa seurataan kolmea naista, jotka yrittävät rakentaa
omakuvaansa uudestaan viihdeteollisuuden ja yleisön ennakkoluuloista huolimatta. -
-
Dokumenttielokuvan päähenkilöt ja etiikka -seminaari 1.2-22
Dokumenttielokuvien päähenkilöt ovat todellisia ihmisiä. Tästä johtuen tietyt eettiset kysymykset ovat elokuvanteossa aina läsnä, riippumatta siitä pohditaanko niitä tietoisesti vai ei.
Mikä on ohjaajan ja päähenkilön välinen positio? Onko mahdollista arvioida miten elokuva tulee muuttamaan päähenkilöiden elämää tai heitä ympäröivää maailmaa? Onko tilanteita, joissa elokuvantekijän on oikeutettua johtaa henkilöitään harhaan? Asettuuko oikea elämä tarinan raameihin ongelmitta?
Seminaari käsittelee näitä kysymyksiä luentojen ja case study -esimerkkien kautta. Tavoitteena on terävöittää pohdintaa esittämisen tavoista sekä elokuvantekijöiden ja kuvattavien suhteesta. -
Apurahawebinaari 11.1-22
WIFT Finland ry järjestää yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa apurahawebinaarin tiistaina 11.1.2022. Webinaari on osa seminaarisarjaa, jossa audiovisuaalisten alojen tekijöille tukea myöntävät tahot esittelevät tukimuotojaan ja käytäntöjään. Tällä kertaa esittelyvuorossa ovat Suomen elokuvasäätiö (SES) sekä Suomen Kulttuurirahasto (SKR).
SES:n tukiesittelijä Kaisu Isto ja SKR:n erityisasiantuntija Veli-Markus Tapio kertovat eri tukimuodoista erityisesti AV-alalle ja valottavat tuenhakuprosessia myös tasa-arvokysymysten näkökulmasta. Suomenkielisen webinaarin seuraajilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä puheenvuorojen jälkeen. Webinaarin moderaattorina toimii WIFT Finlandin hallituksen jäsen Elina Vitkala. -
Sukupuolentutkimus
Projektissa selvitettiin, minkälainen sukupuolentutkimuksen tilanne on tällä hetkellä audiovisuaalisella alalla Suomessa, ja miten tutkimusta voidaan edistää. Projektista vastasi tutkija, VTT, Tarja Savolainen.
2019 - 2021
-
Mentorointi 2021
WIFTin suosittu mentorointiohjelma on ollut käynnissä vuodesta 2019 asti. Hanke auttaa uran eri vaiheissa olevia audiovisuaalisen alan ammattilaisia löytämään uralleen uutta suuntaa ja antaa kannustusta työssä jaksamiseen. Se opettaa hiomaan työmetodeja, ravistelee asenteita ja puskee löytämään keinoja hallinnoida omaa työuraa ja edistää omaa tekijyyttä kokeneen ammattilaisen sparrauksen avulla. Mentorointiohjelma tähtää konkreettisesti työllistymisen parantamiseen tekemällä urapolusta tietoisen valinnan. Vuonna 2021 mentorointiohjelma toteutetaan osana yhdistyksen Action!-hanketta.
Mentorointi on WIFT Finland ry:n jäsenille järjestettävä koulutus. -
Action -projekti
Action!-hankkeen tavoitteena on edistää naispuolisten ammattilaisten työllistymistä audiovisuaalisella alalla,
kehittää toimenpiteitä esteiden poistamiseksi ja tukea työllistämistoimia sektorilla.
Euroopan sosiaalirahaston rahoittama kolmevuotinen hanke toteutetaan Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Elokuva- ja lavastustaiteen laitoksen ja Women in Finland and Television Finland (WIFT Finland) ry:n välisenä yhteistyönä. -
Womarts päätöskonferenssi 28.9-21
Kansainvälinen Womarts-hanke järjestää kansainvälisen loppukonferenssin, jossa esitellään hankkeen tuloksia ja tulevaisuutta. Konferenssi luo syväkatsauksen sukupuolten väliseen tasa-arvotyöhön Euroopan kulttuuri- ja taidealoilla.
Konferenssin keynote-puheen pitää filosofi ja yksi hankkeen lähettiläistä Eva D. Bahovec. Lisäksi mukana keskusteluissa on hankkeen partnereita sekä hankkeeseen osallistuneita taiteilijoita ja luovan alan työntekijöitä. -
-
Apurahawebinaari 1.9.2021
WIFT Finland ry järjestää yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa apurahaseminaarin keskiviikkona 1.9.2021. Webinaari on osa seminaarisarjaa, jossa audiovisuaalisten alojen tekijöille tukea myöntävät tahot esittelevät tukimuotojaan ja käytäntöjään. Tällä kertaa esittelyvuorossa ovat Koneen säätiön, Svenska Kulturfonden sekä Konstsamfundet. Webinaari on kaksikielinen.
Koneen säätiön apurahakoordinaattori Silja Pasila, Konstsamfundetin erityisasiantuntija Ulrica Stråhlmann ja Svenska Kulturfondenin asiamies Anna Wilhelmsson kertovat eri tukimuodoista erityisesti AV-alalle ja valottavat tuenhakuprosessia myös tasa-arvokysymysten näkökulmasta. Suomen- ja ruotsinkielisen webinaarin seuraajilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä puheenvuorojen jälkeen. Webinaarin moderaattorina toimii läänintaiteilija Annika Dahlsten. -
Äänikoulutussessio 3
WIFT Finland ry ja Aalto yliopisto järjestävät yhteisen Action!-hankkeensa kiltatoiminnan alla äänikoulutusta alalla toimiville naispuolisille äänisuunnittelijoille ja elokuvasäveltäjille. Kevään 2021 aikana kiltatoiminnan puitteissa järjestetään Sessio auki -verkkotapaamisia.
Keskiviikkona 26.5.2021 klo 17 alkaen Lotta Mäki esittelee TV-sarjan Paras vuosi ikinä äänityötä. Tapaamisessa käsitellään mm. seuraavia kysymyksiä: Miten äänisuunnitteluprosessi eteni ohjaajan kanssa? Miten dialogi on miksattu? Käytettiinkö jälkiäänitystä? Minkälainen foley-prosessi oli? Miten foley on miksattu? Miten atmot ja efektit on rakennettu? Minkälaista efektointia on tehty, esimerkiksi kaiku? Miten musiikkia käsiteltiin? Millainen miksausprosessi oli? Kuinka monta äänityöpäivää oli käytössä?
-
Äänikoulutussessio 2.
WIFT Finland ry ja Aalto yliopisto järjestävät yhteisen Action!-hankkeensa kiltatoiminnan alla äänikoulutusta alalla toimiville naispuolisille äänisuunnittelijoille ja elokuvasäveltäjille. Kevään 2021 aikana kiltatoiminnan puitteissa järjestetään Sessio auki -verkkotapaamisia.
Keskiviikkona 7.4.2021 klo 17-19.30 Micke Nyström esittelee Tove-elokuvan äänityötä. Tapaamisessa käsitellään mm. seuraavia kysymyksiä: Miten äänisuunnitteluprosessi eteni ohjaajan kanssa? Miten dialogi on miksattu? Käytettiinkö jälkiäänitystä? Minkälainen foley-prosessi oli? Miten foley on miksattu? Miten atmot ja efektit on rakennettu? Minkälaista efektointia on tehty, esimerkiksi kaiku? Miten musiikkia käsiteltiin? Millainen miksausprosessi oli? Kuinka monta äänityöpäivää oli käytössä?
-
Womarts -lähettiläs Katja Gauriloff
Tampereen elokuvajuhlilla on jälleen laaja kattaus kansainvälisen Womarts-hankkeen ohjelmistoa.
Womarts-hanke on luonut lähettiläiden verkoston edustamaan hanketta sekä sen näkyvyyttä paikallisella ja kansainvälisellä tasolla. Tampereen elokuvajuhlien yhteydessä pidetään Womarts Masterclass ohjaaja Katja Gauriloffin kanssa.Masterclassin järjestää WIFT Finland yhteistyössä saamelaiselokuvien elokuvainstituutin kanssa. Masterclassissa Gauriloff edustaa omaa kulttuuritaustaansa ja tuo oman äänensä esiin koltansaamelaisena elokuvantekijänä. Hän haluaa omalla työllään lisätä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edellytyksiä alkuperäiskansojen tekijöille.
-
Womarts -luento
Luovien alojen ammattilaisten itseohjautuvuus, työhyvinvointi ja luovuus – voimaa ja valoa haasteellisina aikoina. Kuinka luoda rakenteet hyvinvoinnille luovassa työssä, jossa korostuu itseohjautuvuus ja itsensä johtaminen? Luennosta saat työkaluja ja ajatuksia siihen, kuinka luoda itselle optimaaliset henkiset työskentelyolosuhteet.
Saat keinoja keskittymisen ja läsnäolon vahvistamiseen, mikä vapauttaa toimintakykyä ja kaistaa luovuudelle. Itseohjautuvuuden teemaa tarkastellaan mm. oman mielen, ajankäytön ja energian johtamisen kautta. Pysähdytään myös taiteilijana omien vahvuuksien tunnistamisen ja työstämisen äärelle. Minkälaisia uusia näköaloja avautuu luovien alojen toimijoille, kun yhteiskunta täytyy kuvitella uudelleen?
-
Alternative Financing of Independent Films -keynote
Womarts-täydennyskoulutustoiminta alkaa ensimmäisellä julkisella luennolla Women in Film & Television Finlandin Youtube-kanavalla 16.4.2020 klo 11 alkaen.
Alternative Financing of Independent Films -keynote-luennon pitää saksalainen kouluttaja Juliane Schulze, joka on kansainvälisen Media Deals -konsultointifirman ja rahoitusasiantuntijaverkoston hallituksen jäsen. Keynote on osa isompaa rahoitus- ja yrittäjyyskoulutusta, jonka Juliane Schulze vetää kevään aikana koulutukseen hakeutuneille ja valituille alan ammattilaisille.
Keynote vastaa seuraaviin kysymyksiin:
Minkälaisia vaihtoehtoisia rahoituskanavia on itsenäisille tuotannoille?
Mitä rahoitus tarjoaa ja mitä pitää tietää rahoitusta hakiessa?
Miten voit saada itsenäiset rahoittajat ja sijoittajat investoimaan tuotantoosi?
Mitä tuotannosta tarvitsee esitellä ja miten aloittaa vuoropuhelu sijoittajien kanssa? -
Womarts-lähettiläs Miia Tervo
Womarts-lähettilään Miia Tervon Masterclass Tampereen elokuvajuhlilla. Womarts-hanke on luonut lähettiläiden verkoston edustamaan hanketta sekä sen näkyvyyttä paikallisella ja kansainvälisellä tasolla. Lähettiläiden masterclasseja pidetään kahdessakymmenessä Euroopan maassa vuosina 2018-2020.
Tampereen elokuvajuhlien yhteydessä pidetään viides ja viimeinen WIFT Finlandin emännöimä Masterclass ohjaaja Miia Tervon kanssa. Tervo haluaa tuoda oman äänensä rohkeasti esiin ja kertoa tarinoita erilaisista naisista ja naisten kohtaloista laajemman samaistumispinnan luomiseksi. Tervo haluaa omalla työllään lisätä ja tuoda esiin tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edellytyksiä naisille niin kameran edessä kuin takana. -
Womarts-lähettilään Kristina Åbergin Masterclass
Tuottaja Kristina Åberg on valittu seuraavaksi Womarts-lähettilääksi Carl International Film Festivalilla Karlskronassa Ruotsissa. Kristina Åberg pitää Womarts Masterclassin filmifestivaalin yhteydessä maanantaina 26.8.2019 klo 13-14 Ruotsin aikaa.
Vuonna 2000 Kristina Åberg perusti tuotantoyhtiö Atmon, mistä lähtien Kristina on tuottanut televisio-ohjelmia ja dokumenttielokuvia. Kristina Åberg on myöhemmin tuottanut useita pitkiä elokuvia, joista The Nile Hilton Incident voitti pääpalkinnon Sundancessa sekä viisi Guldbagge-palkintoa. Elokuva oli lisäksi César -palkintoehdokas Ranskassa vuonna 2018. Kristina Åbergin viimeisin tuotanto, elokuva Swoon (2019) esitetään Masterclassin jälkeen Carl International Film Festivalilla. -
Näkyväksi -seminaari 2.
Käsikirjoitusten arviointi ja palaute, sekä elokuvantekijöiden työskentelyn edellytykset. Seminaari pureutuu kahteen aiheeseen: rahoitushakemusten arviointiprosessit sekä apuraha ja palkka elokuvantekijän työskentelyn tukemisessa.
Seminaarin ensimmäisessä osassa käsikirjoittaja ja NÄKYVÄKSI-hankkeen vetäjä Raija Talvio esittelee hankehautomon vaihtoehtoista hankkeiden arviointi- ja palauteprosessia.
Omien organisaatioidensa työtavoista kertovat tukiesittelijä Kari Paljakka Suomen elokuvasäätiöstä, suunnittelupäällikkö Tiina Kuoppa Taiteen edistämiskeskuksesta ja erityisasiantuntija Johanna Ruohonen Suomen Kulttuurirahastosta. Minkälaisia ovat eri rahoittajien käyttämät arviointimenetelmät ja niiden tavoitteet? Miten hankkeita vertaillaan ja miten tulokset esitellään ulospäin? Miten läpinäkyvyys toteutuu? Tarvitsevatko hakijat palautetta?