AV-alan sukupuolentutkimus 1.3.2022-28.2.2023
Projektissa selvitettiin, minkälainen sukupuolentutkimuksen tilanne on tällä hetkellä audiovisuaalisella alalla Suomessa, ja miten tutkimusta voidaan edistää. Projektista vastasi tutkija, VTT, Tarja Savolainen.
Sukupuolten tasa-arvon kehittäminen kuuluu Suomessa niin viranomaisten kuin työnantajienkin tehtäviin. Näitä päämääriä on vaikea edistää, mikäli käytettävissä ei ole tilastoja ja tutkimuksia, jotka sisältävät tasa-arvotyössä tarvittavaa tietoa. Suomessa, sen paremmin kuin Euroopassakaan, ei julkaista säännöllisesti käyttökelpoisia tilastoja, jotka mahdollistaisivat sukupuolten tasa-arvon seurannan audiovisuaalisella alalla. Muu aiheeseen liittyvä tutkimus on niukkaa. Projektissa oltiin yhteydessä tutkimusten ja tilastojen tuottajiin ja tuotiin ongelma esille.
Projektin puitteissa seurattiin alan tutkimuksia ja raportteja ja uutisoitiin tasa-arvotilanteesta
Suomen elokuvasäätiön toimintakertomus 2021 julkistettu - miten tuet jakautuivat?
Kirjallisuusluettelo päivitetään muutaman kerran vuodessa. Lisäysehdotukset listaan ja muut yhteydenotot: Tarja Savolainen, tutkija, VTT, tr.savolainen@gmail.com
Kansainvälinen yhteistyö on tärkeää audiovisuaalisella alalla ja sukupuolten tasa-arvon kehittämisessä. Sukupuolentutkimuksen projekti osallistui Euroopan naisten audiovisuaalinen verkoston (EWAn) kesäkuussa 2022 Strasbourgissa järjestämään keskusteluun Metoon jälkeisestä tilanteesta. WIFT Finlandin puheenvuorossa selvitettiin av-alalle koulutettujen naisten ristiriitaista tilannetta Suomessa: ala kiinnostaa ja naisia kouluttautuu runsaasti, mutta vaikeudet työelämässä saavat heidät usein hakeutumaan muualle. Yhteenveto Forum Alentours -tapahtumasta: https://www.wift.fi/uutiset/forumalentours2022
Projektissa haettiin rahoitusta pohjoismaiseen jatkotyöskentelyyn, mutta tämä jäi tuloksetta. WIFT Finlandin työ jatkuu sukupuolten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kehittämisen kanssa. Erityisesti alan tilastointia edistetään tasa-arvotyökalulla.
Suomen elokuvasäätiö - miten tuet jakautuivat 2021?
Suomen elokuvasäätiö on julkaissut vuoden 2021 toimintakertomuksensa. Kaikkien tuotantotukea saaneiden elokuvien käsikirjoittajista, ohjaajista ja tuottajista puolet (51-54 %) oli naisia, kun hakeneissa elokuvissa naisten osuus oli 40-42 %. Yleisellä tasolla naistekijöiden elokuvat näyttävät siis menestyneen hyvin arvioinneissa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun naisten tuottamat elokuvat saivat puolet myönteisistä tuotantotukipäätöksistä.
Sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta toimintakertomuksen lukujen heikkous on siinä, että ne eivät kerro mitään euromääristä eli siitä, kuinka paljon elokuville myönnetään tuotantotukea. Luvuissa ei myöskään erotella elokuvatyyppejä toisistaan.
Viime vuonna lähes joka kolmas (30 %) myönteinen tuotantotukipäätös tehtiin lyhyelle elokuvalle. Tuotantotukea myönnettiin 41 pitkälle fiktiolle, dokumentille ja animaatiolle sekä 17 lyhyelle fiktiolle, dokumentille ja animaatiolle.
Erityyppiset pitkät elokuvat saivat reilut 13 miljoonaa euroa tuotantotukivaroja ja lyhyet elokuvat 730 000 euroa.
Myös puolet (51 %) myönteisen käsikirjoitusapurahapäätöksen saaneista oli naisia. Hakeneista heitä oli 42 %. Käsikirjoitusapurahoja myönnettiin 809 400 euroa. Elokuvasäätiön toimintakertomuksessa ei eritellä apurahojen kokoa hakijan sukupuolen mukaan.
Koko toimintakertomus luettavissa tästä linkistä (pdf).