Tässä tiivistetty koonti WIFT Finlandy ry:n vuoden 2023 toimintakertomuksesta. Koko toimintakertomukseen voi tutustua tästä linkistä.

Sisältö:
Vuosi yleisesti
Vaikuttamistyö
Viestintä
Tasa-arvotyökalu
Sukupuolentutkimuksen projekti
Vuoden 2023 tapahtumat
WIFTI Helsinki Summit
Järjestön verkostot


SUOMEN AINOA SUKUPUOLTEN VÄLISEEN TASA-ARVOON KESKITTYVÄ AV-ALAN ORGANISAATIO

Vuonna 2023 WIFT Finland ry jatkoi toimintaansa Suomessa ainoana organisaationa, jolla on selkeä mandaatti vaikuttaa sukupuolten välisen tasa-arvon saavuttamiseen suomalaisella audiovisuaalisella alalla.

Yhdistys jatkoi kulttuuripoliittista vaikuttamistyötään tekemällä
aktiivisia aloitteita ja vaikuttamalla julkisten toimijoiden strategioihin.

Icon of a cartoon character holding a membership card

Vuoden 2023 lopussa WIFT Finlandilla oli 469 henkilöjäsentä.

Lisäksi yhdistyksellä on kaksi kunniajäsentä, viisi yhteisöjäsentä ja viisi kannatusjäsentä.

Icon of a cartoon hands piled up, signifying teamwork

Yhdistyksellä on neljä työryhmää, jotka tukevat yhdistyksen toimintaa ja mahdollistavat jäsenille vapaaehtoistoiminnan yhdistyksessä.

Työryhmiä ovat diversiteetti-, viestintä-, projekti- ja tapahtumaryhmät.

Icon of a cartoon woman with the symbol for the currency of Euro

Yhdistyksessä työskenteli palkkasuhteessa viisi henkilöä vuoden 2023 aikana.

Näihin kuuluvat toiminnanjohtaja, talouspäällikkö, somevastaava, viestintäharjoittelija (AMK-opiskelija) ja projektipäällikkö. Kaikki työntekijät olivat osa-aikaisia.


VAIKUTTAMISTYÖ

WIFT Finland teki vuoden aikana laaja-alaista vaikuttamistyötä tosiasiallisen tasa-arvon puolesta. Se tarkoittaa paitsi sitä, että samanlaisia tulee kohdella samalla tavalla niin myös sitä, että erilaisuus on huomioitava. Tämä tarkoittaa syrjivien rakenteiden purkamista niin, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet taustoistaan riippumatta.

"Myös laki vaatii, että pyritään tosiasialliseen tasa-arvoon niin työpaikoilla kuin yhteiskunnassa laajemminkin."
— Huomio toimintakertomuksesta

Sen lisäksi että pyrimme edistämään tasa-arvoa yleisellä tasolla, jatkoimme näiden neljän konkreettisten tasa-arvotavoitteen edistämistä:

1. Julkisin varoin toimivien on aktiivisesti edistettävä tosiasiallista tasa-arvoa lain edellyttämällä tavalla.

2. Alan projektiluonteisuuden takia tulisi alalla ottaa käyttöön tuotantokohtaiset tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat.

3. Häirintä ja epäasiallinen käytös on kitkettävä alalta ja tätä tukemaan tulee kehittää mm. toimivia anonyymejä ilmoituskanavia.

4. Alalle on kehitettävä avoimet tilastot ja tasa-arvoon liittyvää tutkimusta alalla on lisättävä.


SOSIAALISEN MEDIAN JA KOTISIVUJEN SAAVUTETTAVUUTTA PARANNETTIIN

Vuosi 2023 oli pääosin hyvä vuosi WIFT Finlandin sosiaalisen median kanaville. Facebookin puolella seuraajien määrä ja sisältöjen tavoittavuus nousi roimasti. Instagramissa seuraajien määrä nousi lähes kolmanneksella ja reaktioiden määrä kasvoi.

Kanavien saavutettavuutta parannettiin alkuvuodesta 2023 ottamalla grafiikoissa huomioon WCAG -ohjeistus. Ohjeistuksia seuraamalla visuaaliset sisältömme ovat helpommin näkörajoitteisten käyttäjien saavutettavissa.

WIFT Finlandin sosiaalisen median kanavat:

Viestintäharjoittelijamme alkoi vuoden 2023 lopulla suunnitella ja toteuttaa verkkosivu-uudistusta. Uudet nettisivut, joilla nyt olet, on parannettu sivujen käytettävyyttä, selkeyttä ja visuaalista ilmettä haluttiin päivittää ja houkutella sivuille lisää kävijöitä mm. kehittämällä jäsenistöä aktivoivaa sisältöä. Uudet sivut antavat aiempaa helpomman pääsyn tasa-arvotyökaluun.

Uudistuksen yhteydessä sivustomme pyrittiin rakentamaan mahdollisimman saavutettaviksi. Samoin sinne tuotavista dokumenteista tehdään saavutettavia. Teknisten saavutettavuusvaatimusten suhteen käytetään eurooppalaista standardia EN 301549. Saavutettavuusselostetta ylläpidetään ja päivitetään.

Otamme yhä vastaan palautetta ja toiveita
saavutettavuuden parantamiseksi!
Pyrimme vastaamaan 14 vrk kuluessa.


TASA-ARVOTYÖKALUN KEHITYS LOPPUVAIHEESSA

WIFT Finland ry on kehittänyt usean vuoden ajan Tasa-arvotyökalua, jonka tarkoitus on auttaa alalla toimivia tekemään konkreettisia tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistäviä tekoja. Alan projektiluonteisuuden takia keskitymme ratkomaan tasa-arvohaasteita tuotantokohtaisesti.

Ratkaisuksi olemme kehittäneet digitaalista AV-alan tasa-arvotyökalua, jolla voidaan tehdä tuotantokohtaisia tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmia ja seurata näiden toteutumista.

Eeva-Sofia Anttonen (WIFT Finlandin toiminnanjohtaja 2020-2023) esittelemässä tasa-arvotyökalusta WIFTI Summit -tapahtumassa. Kuva: Tamara Aalto

Vuoden 2023 aikana projektia laajennettiin niin, että siihen alettiin kehittää myös tilastopalvelua. WIFT Finland on vuodesta 2014 lähtien vaatinut alan toimijoita kehittämään tilastointia avoimemmaksi ja yhtäläiseksi alalla. Tämä on ollut myös muiden asiantuntijoiden ja tutkijoiden suositus.

Tarkoitus on kehittää työkalua niin, että työkalun tuottama data menee automaattisesti tekoälyä hyödyntävään tietokantaan. Sieltä saadaan älykkäillä hakutoiminnoilla helposti tilastotietoa siitä, miten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus toteutuu tuotantokohtaisesti.

Tilastointipalvelun kehittäminen aloitettiin kartoittamalla, mitä tilastotietoa alalle kaivataan. Keskustelimme tästä alan keskeisten toimijoiden kanssa (mm. SES, Yle ja APFI).

Tilastotieto jakautuu kahteen kategoriaan:

1. tekijöiden henkilökohtaiset ominaisuudet (sukupuoli, etninen tausta ja äidinkieli, vammaton/vammainen ym.) ja

2. tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävät teot (avoin rekrytointi, anonyymi rekrytointi, palkkakartoitus, häirinnän ehkäisy ym.)

Tilastointipalvelun kehitys jatkuu vuonna 2024.


AV-ALAN SUKUPUOLENTUTKIMUKSEN PROJEKTI VALMISTUI

"Sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta keskeinen puute [SES:n] vuoden 2021 vuositilastossa on, että siitä puuttuvat sukupuolten osuudet avaintehtävissä (ohjaajina, käsikirjoittajina, tuottajina, pääosan esittäjinä) eri elokuvatyypeissä. - - - Kaiken kaikkiaan tasa-arvotilannetta sukupuolten välillä on vaikea ja pitkälti mahdotonta hahmottaa vuositilastossa annettujen tietojen perusteella."
— VTT Tarja Savolainen

Tutkimusprojektin tavoitteena oli selvittää audiovisuaalisen alan sukupuolentutkimuksen tilanne Suomessa ja edistää tutkimusta.

Projektin puitteissa pyrittiin tuottamaan tietoa, jota tarvitaan sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi alalla. Tämä on vaikeaa ilman luotettavia tilastoja ja tutkimuksia, joita Suomessa ja Euroopassa on niukasti. Projektissa oltiin yhteydessä tutkimusten ja tilastojen tuottajiin ja tuotiin esiin tarve paremmille tasa-arvotilastoille. Projektin lopputulema vaikutti voimakkaasti päätökseen lisätä tilastopalvelu osaksi Tasa-arvotyökalua.

Lisäksi projektissa seurattiin alan tutkimuksia ja raportteja sekä julkaistiin muun muassa artikkeleita, kuten "Suomalaisen elokuvan vuositilasto 2021: naiset ohjasivat vain kolme pitkää fiktiota – tasa-arvotilastointia kehitettävä".

Projektissa toimi tutkijana VTT Tarja Savolainen.

Lisätietoa projektista tässä linkissä.


TAPAHTUMIEN VUOSI

Vuoteen 2023 mahtui useita elokuva- ja televisioalan ammattilaisille suunnattuja tapahtumia. Osa tapahtumista rajattiin vain yhdistyksen jäsenistölle.

Tässä joitakin tapahtumia, joiden toivomme saavan jatkoa myös tulevina vuosina:

DOC POINT: Ohjaajan katse ja käsiala -seminaari

Kuva: Viena Kytöjoki/ DocPoint

Millaiset päätökset ohjaavat elokuvantekoa ja minkälainen ihmiskuva, maailmankuva tai eetos hahmottuu tekemisen taustalla? Kuinka tietoinen tekijän on oltava omasta katseestaan ja asenteestaan? Entä voiko elokuva haastaa yhteiskunnan normiutuneita katsomisen tapoja?

Yhteistyössä Dokumenttikillan, DocPointin ja Pohjoismaisen kulttuuripisteen kanssa järjestetty yksipäiväinen seminaari 1.2.2023 käsitteli dokumentaristin katsetta ja sen vaikutusta elokuvan tekotapaan.

WIFTI Shortfilm Showcase

WIFT Finlandin jäsen Milla Puolakanahon kokeellinen dokumnetti Tyhjä tuoli (2022) oli mukana kattojärjestömme Women in Film and Television Internationalin järjestämässä lyhytelokuvanäytöksessä naistenpäivänä 8.3.2023. Lyhytelokuvanäytös järjestettiin kahden vuorokauden mittaisena ja maailmanlaajuisena verkkotapahtumana joka oli kaikille avoin ja ilmainen.

Ammattilaisohjelmaa Tampereen elokuvajuhlilla

Yhdistyksen puheenjohtaja Elina Knihtilän käsialaa olevat kolme carte blanche näytöstä järjestettiin elokuvajuhlilla maaliskuussa 2023. Lisäksi hän piti Master class -tilaisuuden näyttelijäntyöstä johon osallistui myös yhdistyksen hallituksen jäsen, näyttelijä Seidi Haarla.

Yhteistyössä Tampereen elokuvajuhlien kanssa pidettiin “Elina Knihtilä -retrospektiivi”, jossa näytettiin kahdeksan lyhytelokuvaa. WIFTi:n verkostoitumistilaisuus nimellä “What the WIFT” järjestettiin myös Tampereen elokuvajuhlien yhteydessä Cafe Rainassa. Noin 80 vanhaa jauutta jäsentä osallistui kuplivaan tilaisuuteen.

WIFT alkaa pitää syyskokouksia

Joka vuotisen sääntömääräisen kevätkokouksen lisäksi päätimme 30.3.2023 lähtien järjestää myös syyskokouksen. Jatkossa syyskokouksessa valitaan hallituksen jäsenet seuraavalle vuodelle ja vahvistetaan toimintasuunnitelma ja talousarvio.

Vuoden 2023 syyskokouksessa valittuun uuteen hallituksen kokoonpanoon pääsee tutustumaan nettisivuillamme.

Suosittu mentorointiohjelma jatkui

WIFT Finlandin suosittu mentorointiohjelma jatkui 5 mentorin ja 5 aktorin voimin. Erityisen hienoa oli, että osallistujista olivat ensimmäistä kertaa joko mentorina tai aktorina.

Yksi WIFTin tavoitteista on kouluttaa naisia ammatissaan eteenpäin ja tässä nimenomaan kokeneemmat ammattilaiset tukevat ammatillista kasvamista, jakavat kokemuksiaan ja kannustavat käytännön tasolla nuorempia kollegoita. Keskeinen ajatus on se, että ongelmien sijaan pitäisi puhua ratkaisujen ja tavoitteiden löytämisestä. Mentorit auttavat mentoroitavia löytämään omat voimavaransa ja vahvuutensa, sekä luovat uskoa omaan onnistumiseen.

Niin ohjelman mentorit kuin aktorit kirjoittivat kokemuksistaan blogia WIFT Finlandin verkkosivuille. Blogeihin voi tutustua tästä linkistä!

Verkostoitumistapahtumat hyvin suosittuja

WIFT Finland jatkoi 2023 suosittujen verkostoitumistapaamisten järjestämistä.

Perinteeksi muodostunut Tea & Sparkling -tapahtuma järjestettiin vanhassa tutussa paikassa ravintola Salutorgetissa 31.10.2023. Tilaisuus täyttyi nopeasti, koska osallistujien lukumäärä oli tilojen takia rajattu 30 henkilöön. Tilaisuuden alussa oli esittäytymiskierros, jossa kaikki kertoivat mitä he sinä hetkenä tarvitsivat WIFTin verkostolta ja mitä annettavaa heillä oli muille wiftiäisille. Tapahtumassa oli neljä sponsoria, joita nostettiin myös someviestinnässä (Angel Films Oy, Post Control Oy, Kulttuurikasarmi, Nordisk Film ja Mediatrade). Tapahtuma sai hyvää näkyvyyttä ja paljon kiitosta verkostoitumismahdollisuudesta.

Kuva: Veera Lamminpää

Myös 4.12.2023 Helsingin Kaapelitehtaalla järjestetyt Pikkujoulut täyttyivät viimeistä paikkaa myöten. Pikkujoulujen tarkoitus oli tarjota jäsenillemme matalan kynnyksen verkostoitumistilaisuus, joissa naistekijät tutustuivat toisiinsa mahdollista tulevaa yhteistyötä ajatellen. Illan aikana vieraita viihdytti stand up -koomikko Kaisa Pylkkänen.

Äänentoiston sponsoroi Metropolia- ammattikorkeakoulu


AV-ALAN SUURIN
TASA-ARVOTAPAHTUMA SUOMEEN

WIFTI Helsinki Summit 2023 – Facing the Future (23.-24.9.2023) toi Suomeen alan osaajia eri puolilta maailmaa ja avasi suomalaiselle elokuvalle ja elokuvantekijöille ikkunan ja yhteyksiä monenlaisiin kotimaisiin ja kansainvälisiin verkostoihin ja projekteihin. Women in Film and Television International on kansallisten ja alueellisten WIFT:ien kattojärjestö ja Helsinki Summit oli sen historian suurin yhteinen tapaaminen. Tilaisuus tarjosi suomalaiselle elokuvakulttuurille ja sen uusimmalle innovaatiolle, WIFT Finlandin tasa-arvotyökalulle, arvoisensa, näyttävän ja vaikuttavan foorumin.

Kuva: Tamara Aalto

Espoon Hanasaareen kokoontui pitkäksi viikonlopuksi runsaat 130 elokuva- ja televisioalan ammattilaista kuudelta eri mantereelta kuuntelemaan ja käsittelemään globaalisti polttavia kysymyksiä, kuten kestävää kehitystä, tulevaisuuden tekniikkaa sekä tasa-arvoistumisen ja yhdenvertaisten mahdollisuuksien kasvua elokuva-, televisio- ja media- alalla, niiden myötä tapahtuvaa muutosta tarinoiden rikkaudessa ja moninaisuudessa – ja niiden esteitä.

Helen Granqvist, kattojärjestömme WIFT Internationalin puheenjohtaja 2018-2023. Kuva: Päivi Kettunen

WIFTI Helsinki Summit 2023 oli ainutlaatuinen tilaisuus kehittää tasa-arvoisempaa, yhdenvertaisempaa ja entistä luovempaa globaalia elokuva- ja tv-alaa. Tapahtumassa syntyneet uudet verkostot, työtavat, ideat, yhteistyöt ja projektit tukevat naisten ja aliedustettujen vähemmistöjen asemaa ja työmahdollisuuksia pitkälle tulevaisuuteen, kun osallistujat vievät uudet ideat kotimaihinsa. Osallistujien antama palaute oli erittäin kiitollista; tapahtuma koettiin antoisaksi, tärkeäksi, hyödylliseksi ja pitkälle tulevaisuuteen kantavaksi.


VERKOSTOT MUIHIN ALAN TOIMIJOIHIN TIIVISTYVÄT

WIFT International

WIFT Finland on osa WIFT International verkostoa ja hoitanut 2022 lähtien siinä Global membership -koordinaattorin virkaa. Tehtävästä vastaa WIFT Finlandissa Marjaana Mykkänen, joka on myös WIFT Internationalin hallituksessa. WIFT Internationalin tapaamisissa on luotu uusia kansainvälisiä kontakteja ja kuultu muiden kokemuksia tasa- arvotyöstä sekä jakanut tietoa WIFT Finlandin toiminnasta.

Marjaana Mykkänen osallistui Cannesin elokuvajuhlille toukokuussa 2023 WIFT Finland ry:n edustajana. Hän osallistui tapahtumiin yhteistyössä WIFT Internationalin kanssa.

Naisjärjestöjen keskusliitto

WIFT Finland on Naisjärjestöjen Keskusliiton (NKJ) jäsen ja yhdistys osallistui vuoden aikana aktiivisesti heidän järjestämiin tapahtumiin. NJK:ssa keskityttiin vuoden aikana mm. uudistamaan heidän strategiaansa ja WIFT Finland osallistui kommentoimalla ja esittämällä toiveita.

WIFT Finlandin toiveet NJK:n jäsenenä oli, että yhdistys tarjoaisi enemmän jäsenpalveluita, kuten apua rahoituksen hakemiseen ja enemmän verkostoitumismahdollisuuksia. Tämän lisäksi ehdotettiin, että NJK kävisi vetämään projektia, jossa selvitettäisiin sitä, miten hyvin julkisia yritystukia myönnettäessä tilastoidaan sukupuolijakaumaa.

Tämä ehdotus herätti paljon kiinnostusta ja sovittiin, että tähän palataan vuoden 2024 aikana.

Kulttuuria kaikille -palvelu

Kulttuuria kaikille -palvelu toimii valtakunnallisesti taiteen ja kulttuurin alalla. Sen tehtävänä on tarjota tietoa ja tukea kulttuuritoimijoille saavutettavuuden, moninaisuuden ja yhdenvertaisuuden kysymyksissä. Palvelu tekee yhteistyötä paitsi taide- ja kulttuuriorganisaatioiden myös eri yleisöryhmien, taiteilijoiden ja muiden kulttuurin tekijöiden kanssa. WIFT Finland järjesti yhdenvertaisuustyöpajoja yhteistyössä Kulttuuria kaikille -palvelun kanssa maalis- ja toukokuussa 2023.