27. kesäkuuta 2022

Suomalaisen elokuvan vuositilasto 2021:
Naiset ohjasivat vain kolme pitkää fiktiota - tasa-arvotilastointia kehitettävä

Naiset ohjasivat vain kolme pitkää fiktioelokuvaa viime vuonna. Kaikkiaan pitkiä fiktioita valmistui kaksikymmentä.  Naisten ohjaamien elokuvien osuus oli 15 % kaikista suomalaisista ensi-illoista. Edellisenä vuonna naisohjaajien osuus oli 40 % ja vuosien 2018–2020 keskiarvo oli 33 %.

Viime vuoden pitkistä fiktioista viisitoista oli elokuvasäätiön tukemaa. Kaikki naisten ohjaukset saivat säätiön tukea. Heidän elokuviensa osuus tuotantotukea saaneista elokuvista oli 20 %.

Kymmenestä viime vuonna valmistuneesta dokumenttielokuvasta naiset ohjasivat neljä, mikä oli 40 % dokumenteista. Luku on laskettu vuositilastosta kotimaisten ensi-iltojen luettelosta. Vuositilasto 2021 ei kerro erikseen naisten osuutta dokumenttielokuvien ohjaajista.

Tuotantotuki pitkille fiktioille

Viime vuonna elokuvasäätiö myönsi tuotantotukea pitkille fiktioille 11 651 524 euroa. Naisten ohjaamat pitkät fiktiot saivat 44 % tuotantotukieuroista, naisten käsikirjoittamat 38 %, naisten ja miesten yhdessä käsikirjoittamat 31 % ja naisten tuottamat pitkät fiktiot 13 %.

Naisten ohjaamien pitkien fiktioiden osuus oli 20 % tuotantotukea saaneista elokuvista. Naisten ohjaamat pitkät fiktiot menestyivät siis hyvin tuotantotuen osalta. Vuosikertomus ei mahdollista vertailun tekemistä käsikirjoittajien, näyttelijöiden ja tuottajien osalta.

Dokumenttien ja lyhytelokuvien tuotantotuki

Dokumentit saivat tuotantotukea 1 633 000 euroa. Tästä naisten ohjaamat ja käsikirjoittamat dokumentit saivat 63 % ja naisten tuottamat 38 %. Naiset ohjasivat 40 % dokumenttielokuvista. Naisten ohjaamat dokumentit menestyivät siis hyvin tuotantotuen jaossa. Tarkempaa vertailua ei ole mahdollista tehdä vuositilaston pohjalta.

Lyhytelokuville myönnettiin 617 500 euroa tuotantotukea vuonna 2021. Naisten ohjaamat lyhytelokuvat saivat 36 %, käsikirjoittamat 21 % ja tuottamat 50 % tuotantotukieuroista. Tarkempaa vertailua ei ole mahdollista tehdä vuositilaston pohjalta.

Käsikirjoitustuki

Viime vuonna elokuvasäätiö jakoi 809 400 euroa käsikirjoitusapurahoina. Apurahan hakijoista oli naisia 42 % ja miehiä 58 %. Myönteiset päätökset jakautuivat jokseenkin tasan naisille ja miehille. Naisten hakemukset menestyivät siis paremmin arvioinneissa. Naisten ja miesten käsikirjoituksille myönnettiin tukea jokseenkin yhtä paljon, naisten käsikirjoituksille 397 100 ja miesten käsikirjoituksille 412 300 euroa.

Verrattuna aikaisempiin vuositilastoihin elokuvasäätiön julkaisema vuositilasto 2021 on sikäli kehittynyt, että nyt se kertoo naisohjaajien, -käsikirjoittajien ja -tuottajien osuudet eri elokuvalajien tuotantotukieuroista. Lukijan tulee kuitenkin itse laskea pitkien fiktioiden ja dokumenttien ohjaajien määrät ensi-iltaluettelosta ja suhteuttaa luvut euroihin saadakseen tietää, paljonko naiset ja miehet saivat tuotantotukea keskimäärin elokuvaa kohden. Vuositilastosta ei löydy luetteloa tuottajista, käsikirjoittajista eikä lyhytelokuvien ohjaajista, joten lukija ei voi edes oma-aloitteisesti laskea heitä koskevia lukuja.

Pääosan esittäjistä tai näyttelijöistä vuositilastossa ei ole mitään tietoa. Vielä viime vuonna oli tieto naisista ja miehistä pääosien esittäjinä, mutta luku oli epätarkka. Se perustui kansainvälisen elokuvatietokannan IMDb:n lukuihin.

Sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta keskeinen puute vuoden 2021 vuositilastossa on, että siitä puuttuvat sukupuolten osuudet avaintehtävissä (ohjaajina, käsikirjoittajina, tuottajina, pääosan esittäjinä) eri elokuvatyypeissä. Vuoden 2021 vuositilastossa on kerrottu vain ohjaajien määrä ensi-iltaelokuvissa pitkiä fiktioita ja dokumentteja erittelemättä. Siitä puuttuu myös tieto siitä, paljonko tuotantotukea on myönnetty keskimäärin naisten ja miesten ohjaamaa, käsikirjoittamaa ja tuottamaa elokuvaa kohden.

Kaiken kaikkiaan tasa-arvotilannetta sukupuolten välillä on vaikea ja pitkälti mahdotonta hahmottaa vuositilastossa annettujen tietojen perusteella.

Lähteet

Elokuvavuosi 2021. Facts & Figures. https://www.ses.fi/wp-content/uploads/2022/06/SES_Elokuvavuosi_FactsFigures_2021.pdf

Savolainen, Tarja. Tasa-arvokupla puhkeaa. Naiset ja elokuva Suomessa. Aalto Arts Books, 2022.