Kirjoittanut Ida Immonen

Suostumuksen kulttuurin edistäminen Suomen elokuva-alalla

Kirjoitin opinnäytetyön suostumuksen kulttuurin edistämisestä Suomen elokuva-alalla. Aineistona käytin haastatteluilla kerättyjä kokemuksia alan ammattilaisilta suostumuksen toteutumisesta alalla. Halusin selvittää opinnäytetyössäni suostumuksen kulttuurin toteutumista, ominaisuuksia ja tekijöitä, jotka parantaisivat suostumuksen kulttuuria Suomen elokuva-alalla. Halusin aluksi tutkia mitä suostumus on, mitkä asiat parantavat tai uhkaavat sen toteutumista ja millainen rooli sillä on elokuva-alalla. Opinnäytetyön aihe sai inspiraationsa #MeToo:sta elokuva-alalla sekä läheisyyskoreografin työnkuvasta. Opinnäytetyössä pyrittiin selvittämään, mitkä tekijät vaikuttavat suostumuksen kulttuurin edistämiseen Suomen elokuva-alalla. Se valikoitui myös tutkimuskysymykseksi.

Opinnäytetyön aineistosta käy ilmi, että useimmat elokuva-alan tekijät haluavat suostumuksen toteutuvan kaikissa tuotannon vaiheissa, mutta alan rakenteet eivät aina mahdollista suostumuksen toteutumista. Sitä vaikeuttavat Suomen elokuva-alan pienet budjetit, tiukat aikataulut ja kiire kuvauksissa, ajan ammattitaidoton resursointi, alan valta-asemat, heikko kommunikaatio ja ajatus taiteen vuoksi kärsimisestä. Kolikon toinen puoli on, että näihin epäkohtiin puuttumalla voidaan parantaa suostumuksen toteutumista Suomen elokuva-alalla.

Suostumuksen toteutuminen on tärkeää itseisarvona, mutta sen toteutuminen vaikuttaa myös konkreettisesti työhyvinvointiin. Aineiston mukaan suostumuksen toteutuminen on työhyvinvoinnin takia erityisen tärkeää elokuva-alalla. Kiire, budjetit, kommunikointi ja ajan resursointi ovat rakenteellisia ongelmia alalla. Niiden muuttamiseksi rahoitus pitäisi sitoa suostumuksen toteuttamiseen, jotta tuotannolla olisi tarpeeksi iso kannustin siihen keskittymiseen. Rahoituksen sitominen tällä tavalla auttaisi myös tuotantoa kommunikoimaan suostumuksesta tärkeänä asiana koko tuotannossa sekä käyttämään siihen tarvittu aika ja muut resurssit.

Suostumuksen kulttuurin tuominen osaksi elokuva-alaa ei ole tärkeää ainoastaan työhyvinvoinnin takia vaan myös paremman taiteen luomisen takia, sillä näyttelijä uskaltaa elää roolihahmona vaarallisesti kun hän voi luottaa muiden noudattavan hänen rajojaan. Taidetta voi tehdä kestävästi työntekijöitä ja heidän tarpeitaan kunnioittaen ja ilman taiteen vuoksi kärsimistä. Suostumus tarvitsee rakenteellista turvaa toteutuakseen, jotta sen toteutuminen ei ole vain hyväntahtoisista tekijöistä kiinni. Opinnäytetyö on keskittynyt suostumuksen tärkeyteen tuotannon osana, mutta on itsestään selvää, että suostumuksen tulee olla tavoiteltava arvo jo itsessään.

Linkki opinnäytetyöhön: https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2023120534436